luni, 19 decembrie 2011

Despre viata si alti demoni.


Eram in tramvai zilele trecute , tramvaiul se legana lent si obositor , intr-un ritm fix . In urechi , castile-mi sopteau o melodie “Coldplay – Warning sign” , la un moment dat ridic ochii si o vad.
O fata , statea ghemuita intr-un scaun de tramvai , cu privirea pierduta se uita la ceva ce avea in maini. Urmarind traseul privirii ei , observ ca in maini avea un trandafir , era aproape ofilit , de un rosu sangeriu pierdut , cu nuante de gri si negru . Pe maini avea manusi din piele de culoarea nisipului vara ,  care in contrast cu rosul trandafirului creau o imagine unica. Era atat de trista incat intreaga-i fiinta plangea , ochii rosii si inlacrimati mai varsau cate o lacrima pentru iubirea ce-a fost . Nu ridica privirea , se uita mereu la trandafirul acela.
As fi vrut sa-i vorbesc , sa-i aflu povestea . Dar poate nu voiam decat sa fac anumite comparatii , sa gasesc discordante si deosebiri , sa vad cum se iubesc altii , sa vad cum se distrug altii.
Ne credem unici , deosebiti , credem ca povestile si vietile noastre sunt unice , uneori ni se pare ca povestile noastre sunt exceptionale , incomparabile. Stiti ce? Nu suntem unici , suntem aceiasi , aceleasi umbre , aceleasi fantome care bantuiesc aceleasi locuri si aceleasi vieti. Acelasi el sau aceeasi ea caruia nu-i pasa , acelasi el sau aceeasi ea care s-a afundat prea mult in sperante si vise. Aceiasi batrani care-si odihnesc articulatiile batrane si crapate pe aceleasi banci din lemn vechi mucegait , sub aceiasi copaci batrani , ancestrali , udati de aceleasi ploi si incarcati cu fulgi mari si albi de zapada de aceleasi ninsori . Si doar ei , doar copacii mai pot depune marturie in fata intregii audiente , in fata noastra , a acelorasi oameni , ca suntem aceiasi si ca nimic nu ne deosebeste.
Am ajuns la acea rascruce in viata mea in care imi pot pastra sau pot pierde vointa , vointa de a spera. Speranta imi pare un vis , o himera mai mult , ceva imposibil si intangibil.
In acest cotidian gri si plin de praf si fum speranta e un ideal.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu