marți, 5 martie 2013

Despre educatie

"Omul nu poate deveni om decat daca este educat" - Jan Amos Comenius
M-am gandit sa abordez aceasta tema si nu pentru ca face parte (intr-un anume fel) dintr-un proiect , ci pentru ca ma confrunt in mod continuu si consecvent cu problema educatiei.
Ce intelegem noi prin educatie e diferit de la persoana la persoana. Educatia are si ea componentele ei . As vrea acum sa aprofundez componenta morala.
Pornim de la ideea ca omul se naste rau , se naste o fiara salbatica , se presupune astfel ca educatia ar trebui sa-l domesticeasca. In cazul multora insa , lipseste componenta morala a educatiei , cea care cladeste caracterul persoanelor si fac din ele ceva mai mult decat persoane , ele devenind , odata cu insusirea educatiei morale OAMENI.
Nu se stiu cauzele lipsei de educatie morala , dar e un fapt care se cronicizeaza si afecteaza din ce in ce mai multe persoane.
Educatia morala tine si de invaturile deprinse de-a lungul celor 7 ani de-acasa , tine si de grup si anturaj , tine si de experiente (atat cele placute cat si cele neplacute) , e o componenta ceva mai complexa.
Educatia morala din cadrul familiei reprezinta temelia , insa poate fi usor abolita si acoperita de experientele din timpul vietii ,  astfel oricine se poate schimba foarte usor dintr-o persoana morala cu un caracter puternic cu principii morale puternice , intr-o persoana care-si apara intai de toate interesele proprii (apararea aceasta a intereselor proprii include si injosirea altor persoane , desconsiderarea acestor , defaimarea acestora , toate faptele si actiunile care-l pot face pe cel in cauza sa castige spatiu , consideratie si un fals respect in fata altora).
Pentru ca imi place de regula sa fiu si subiectiva as vrea sa analizez aspectul acesta si la mine. Sunt o persoana morala (sau asa imi place sa cred) , am principii morale si etice foarte bine batute in cuie , sunt o persoana loiala si mai mult decat orice in lume urasc SPECULATIILE si MINCIUNILE. Sunt destul de cerebrala incat sa nu ma complic atunci cand vine vorba de speculatii , insa voi merge pana-n panzele albe atunci cand e vorba de minciuna. In cazul meu educatia morala isi face (inca) simtita prezenta si sper sa ramana asa foarte mult timp . Sunt sincera si onesta , nu-mi plac certurile si conflictele , iar in cazul unei "tradari" ar trebui sa fiu ultima (sau sa nu exist) in lista multora.

Sperand ca v-a facut bine lectia de morala din seara asta si v-am facut (sau v-am ajutat) sa meditati si sa va ganditi mai bine la ce si cine sunteti , va urez o seara frumoasa si linistita. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu